Bilingválne gymnázium môže prijať a ubytovať študentov z celého kraja

25.01.2012 Piešťany

Vrbové 24. januára (TASR) – Svoju prvú triedu s bilingválnym vyučovaním otvorí v nasledujúcom školskom roku Gymnázium Jána Baltazára Magina vo Vrbovom pri Piešťanoch. V päťročnom štúdiu chce ako prvé štátne bilingválne gymnázium v Trnavskom samosprávnom kraji ponúknuť mladým ľuďom širšie možnosti vzdelávania. V súčasnosti je spádovou oblasťou školy Vrbové, Veľké Kostoľany, Chtelnica, pre nasledujúce obdobia počíta škola s jej zväčšením.

\"Dokonca na celý kraj, lebo máme možnosť študentom poskytnúť ubytovanie v domove mládeže a stravovanie,\" povedal dnes pre TASR riaditeľ gymnázia František Glos. Najbližšie štátne bilingválne gymnáziá sú podľa jeho slov v Trenčianskom kraji, v Trenčíne a na Myjave.

V prvom roku budú mať študenti 18 hodín anglického jazyka týždenne, pričom vyučovať bude zahraničný lektor. \"Máme nadviazanú spoluprácu s Fulbrightovou nadáciou,\" informoval Glos. Na konci prvého ročníka by mali žiaci už plynulo konverzovať v angličtine a ovládať ju na takej úrovni, aby v druhom až piatom ročníku mohli študovať vybrané predmety v tomto jazyku. K tomu by sa pridal aj ďalší. \"Nemčina alebo francúzština, prípadne aj ruština, ak by bol záujem,,\" dodal riaditeľ školy.

Gymnázium avizuje, že v spolupráci so školami v Škótsku a Írsku budú môcť žiaci absolvovať výmenné študijné pobyty v zahraničí, vo štvrtom alebo v piatom ročníku môžu zložiť štátnu jazykovú skúšku, prípadne aj odbornú štátnu jazykovú skúšku z vybraného predmetu. Bilingválne gymnázium vo Vrbovom môže podľa Glosovho vyjadrenia dať príležitosť tým deťom, ktoré by inak buď museli za takýmto typom štúdia cestovať napríklad do Bratislavy, ako to v nejednom prípade je. Do prvého ročníka môže nastúpiť 28 študentov. \"Štúdium na gymnáziu vo Vrbovom bude bezplatné,\" zdôraznil riaditeľ školy. O podmienkach prijatia informuje webová stránka gymnázia.
 

Vyberte región